Twee prijzen voor Bekono!

Simone Atagana Bekono won - helaas volgens ons - dit jaar niet de Libris Literatuurprijs maar ze nu wel TWEE andere prijzen voor haar prachtige roman 'Confrontaties'! Namelijk de Hebban Debuutprijs 2021 én 'Confrontaties' is uitgeroepen tot Beste Boek voor Jongeren 2021.

GEFELICITEERD!

De jongerenjury over 'Confrontaties':

‘Een duidelijke winnaar. Dit boek stond heel sterk in zijn eigen schoenen en vroeg om niemands goedkeuring, net als de hoofdpersoon Salomé Atabong, en toch was het voor iedereen duidelijk dat het boek en Salomé winnaars waren die dat ook hoorden te zijn.’

Confrontaties gaat over de zestienjarige Salomé Atabong zit vast in een jeugddetentiecentrum, omdat ze op een middag twee schoolgenoten ernstig heeft mishandeld. Ze probeert haar hoofd koel te houden tussen de andere meiden…

‘Confrontaties’ is het romandebuut van Simone Atangana Bekono (1991). Ze stond ermee op de shortlist van de Libris Literatuurprijs 2021 en won afgelopen zaterdag ook de Hebban Debuutprijs 2021. De jury over het boek: ‘Confrontaties is een actueel en confronterend boek. Atangana Bekono laat daadwerkelijk een nieuwe stem horen in de Nederlandse moderne literatuur, een stem die de lezer enorm raakt en nog lang in de oren blijft klinken.’ (jury)

‘Confrontaties’ was eerder ook genomineerd voor de Libris Literatuurprijs 2021 en staat op de shortlist Bronzen Uil.

bekonometboek

KINDERBOEKENWEEK 2021: Worden wat je wil!

Van woensdag 7 t/m zondag 17 oktober is het Kinderboekenweek: worden wat je wil!

Worden wat je wil Het maakt niet uit wie je bent of waar je vandaan komt, goed bent in rekenen of juist in tekenen, vier jaar oud bent of al tien jaar, ieder kind kan worden waar hij van droomt. Beroepen als astronaut, dokter of kok… kinderen spelen vaak na wat ze willen worden. Of ze worden geïnspireerd door hun idolen of helden: een bekende zangeres, voetballer of YouTuber. Kinderboeken zijn een onuitputtelijke bron om over beroepen na te denken of te fantaseren. Tijdens de Kinderboekenweek 2021 kun je alles worden wat je wil en alvast dromen over later! 

Kinderboekenweekgeschenk

Het Kinderboekenweekgeschenk 'Tiril en de toverdrank' is dit jaar geschreven door Bette Westera. Bette Westera (1958) ging na de middelbare school naar de Pedagogische Academie, om daarna in Leiden Psychologie te studeren. Ze werkte als onderwijzeres en secretaresse aan de universiteit maar begon in 1990 met schrijven. Vanaf 1999 publiceerde ze diverse kleuterverhalen, prentenboeken (vaak op rijm) en gedichtenbundels. Daarnaast schreef Bette Westera ook non-fictie en is ze een veelgevraagd vertaalster van prentenboeken. In 2019 vierde Bette haar 20-jarig schrijverschap vol mooie, grappige, ontroerende en prijswinnende boeken. Dit jaar won ze voor haar boek 'Uit elkaar' de Woutertje Pieterse Prijs, de Gouden Griffel en de Boekenleeuw. Je krijgt 'Tiril en de toverdrank' cadeau bij de aankoop van ten minste €12,50 aan kinderboeken. 

Het prentenboek van de Kinderboekenweek

Het Prentenboek van de Kinderboekenweek 'Dromer' is gemaakt door Mark Janssen. Prentenboekmaker Mark Janssen werd geboren in Eijsden (Limburg) op 24 juli 1974. Na de middelbare school ging Mark naar de kunstacademie. In 1997 studeerde hij af aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Maastricht, richting Illustratie. Mark maakt zowel illustraties voor kinderen als voor volwassenen. Voor volwassenen vooral in kranten en tijdschriften, voor kinderen in jeugdtijdschriften en educatieve uitgaven, maar het meest in boeken. Vanaf zijn afstuderen weten opdrachtgevers uit binnen- en buitenland hem te vinden en is hij fulltime illustrator. Mark bekijkt per opdracht of hij de illustraties zal maken met penseel en verf of digitaal. Vaak verdienen de mooiste verhalen ook de mooiste tekentechniek, vindt hij: ouderwets tekenen en schilderen 'Dromer' kost €7,25. 

kbwboeken2021

 

Herman Koch: interview & signeersessie!

Signeersessie & (kort) gesprek met Herman Koch

Op 31 augustus 2021 verschijnt de nieuwe Herman Koch: Een film met Sophia.

'Weet jij misschien waar Sophia is? Ze is vannacht niet thuisgekomen en ik heb het nummer van haar vriendje niet. Bel me even.’ Zo luidt het bericht dat filmregisseur Stanley Forbes op oudejaarsavond krijgt van Karl Hermans, een gevierd schrijver. Stanley heeft Karls beeldschone zeventienjarige dochter gecast voor zijn nieuwste film, die na zijn Amerika-avontuur zijn grote comeback in Nederland moet worden. Met graagte werpt Stanley zich op als vaderfiguur voor Sophia. Maar tijdens de opnames van zijn mozaïekfilm, met naast Sophia een hoofdrol voor steracteur Michael Bender, worden zijn motieven steeds onduidelijker. Wat wil hij eigenlijk, met deze film, met dit meisje en met zichzelf? Hij weet precies waar Sophia is, maar besluit met antwoorden te wachten.

Een film met Sophia is een roman over de vaderlijke liefde voor een jonge actrice, de verdorven filmwereld en de kunst van het thuisblijven. Herman Koch (1953) schreef de wereldberoemde roman Het diner (2009). In de jaren daarna verschenen bestsellers als Zomerhuis met zwembad (2011), Geachte Heer M. (2014) en De greppel (2016) en in zijn voorlaatste roman Finse dagen (2020) keerde hij terug naar zijn jeugd, waarover hij eerder schreef in zijn romandebuut Red ons, Maria Montanelli (1989).

Signeersessie & (kort) gesprek - woensdag 13 oktober - van 11 tot 12 uur - vrij entree!

kochmetboek

Schrijfworkshop voor kinderen

Kinderboekenschrijfster Jonne Kramer geeft zaterdagmiddag 9 oktober - middenin de KINDERBOEKENWEEK - een schrijfworkshop voor kinderen vanaf een jaar of 9! Hou je van schrijven en wil je nog mooiere verhalen schrijven dan is deze workshop iets voor jou. Jonne gaat verhalen met je bedenken, spannende personages uitdenken en je helpen met het schrijven.

Doe mee! Verhalen bedenken is leuk en Jonne maakt er een gezellige middag van. Meld je wel even aan (dat kan hier) & neem je eigen schrift en pen mee!

jonneworkshop

Workshop schrijven - zaterdag 9 oktober - start 14.00 uur - deelname €5,- (max. 10 deelnemers)

Jonne Kramer (1995) studeerde creative writing in Londen. Nu geeft ze les in creatief schrijven op basisscholen en middelbare scholen. Jonne debuteerde vorig jaar met 'Het raadsel van de zee. Het boek werd zo goed ontvangen dat er een Engelse vertaling komt. In maart dit jaar verscheen haar tweede jeugdroman 'Dop'.

Fervent kinderboekenlezer

Van jongs af aan was Jonne Kramer fervent kinderboekenlezer. “Kinderboeken en ik zijn een goede match. Ik lees ze nog steeds erg graag. Roald Dahl was mijn favoriet. In zijn boeken heeft de hoofdpersoon vaak geen ouders, of heel gemene ouders, waardoor het kind er in het avontuur echt helemaal alleen voor staat. Die personages hebben geen veilig vangnet, en dat maakt het veel spannender als ze op avontuur gaan. Dat inspireerde mij ook voor mijn verhalen.” Zelf komt Kramer uit Amsterdam, maar haar boeken spelen zich af in sprookjesachtige dorpjes. In Het raadsel van de zee is dat een vissersdorpje en in Dop een dorpje naast een heuvel met een molen. “Ik hou ontzettend van een sprookjesachtige setting. Er moet absoluut geen technologie in voorkomen. Het verhaal van Dop is tijdloos, het speelt zich af voordat er auto’s rijden.”

Dop gaat over het elfjarige meisje Dop, dat haar leventje in het dorp heeft omgeruild voor een bestaan als molenaarsknecht. Ze is ontzettend gelukkig in de molen, maar dan worden een voor een alle dorpelingen ziek. Dop wordt beschuldigd van het vergiftigen van het meel en de dorpsgenoten behandelen haar als paria. Ze wil haar onschuld bewijzen en gaat op onderzoek uit om de dader te vinden. “In dit boek is het mysterie misschien nog wel groter dan het avontuur. Het is bijna een detective.”

jonnemetboeken

 

Expositie & boekje van Edwim Peters

Over Bult, Bosrand & Bovenleiding
De Arnhemse beeldend kunstenaar en theatermaker Edwim Peters maakt sinds eind jaren negentig houtsneden (de zgn. Veluwse Primitieven) met als voornaamste motief de stad / architectuur. Hij maakt vrij werk maar ook in opdracht. In het boekje 'Bult, Bosrand & Bovenleiding Arnhem in houtsneden 2005-2020'. zijn de meest relevante en aansprekende Arnhemse houtsneden opgenomen. Berry Kessels (o.a. oud-ontwikkelaar modekwartier Arnhem en thans zelfstandig wijkontwikkelaar & moderator) schreef het voorwoord.

Eerste exemplaar

Wethouder Bob Roelofs neemt het eerste exemplaar in ontvangst!

'Bult, Bosrand & Bovenleiding' is te koop via de webwinkel van Edwim en natuurlijk in Het Colofon en kost € 13,95.

Expositie

Tegelijkertijd is er een expositie te zien in Café Het Colofon met houtsneden van Edwim Peters. De expositie is van 27 augustus t/m 10 september 2021.

Trouwens, houtsnedes van Edwim Peters zijn ook te koop in onze collectie  'Affordable art'. 

 

edwimpeters

Lees mee met Felicita's Boekenclub

De Arnhemse schrijfster Felicita Vos, heeft in samenwerking met Het Colofon Felicita’s boekenclub opgezet.

Waarom? Omdat ze het heerlijk vindt om jullie me te nemen naar andere oorden, te laten inspireren, ontroeren en meer. Want wat is er nu fijner dan jezelf met een goed boek lekker in een hoekje te nestelen en je te laten betoveren en verwonderen  door in de huid van  verschillende personages te kruipen. Lezen verbindt je met andere zienswijzen, geeft je inzicht, ontspanning, maar ook inspiratie en kracht. Lezen is een feest!

Samen met Boekhandel Het Colofon kiest Felicita boeken die ze in eerste instantie via instagram, onder andere ook interactief, met de volgers van haar boekenclub in korte filmpjes bespreekt. Ze is geïnteresseerd in jullie mening en volgers van de boekenclub kunnen zowel met Felicita als met elkaar over de boeken in discussie gaan. Later dit jaar willen we, afhankelijk van de ontwikkelingen rondom COVID-19, of digitaal een bijeenkomst van Felicita’s boekenclub organiseren of in de Boekhandel.

Je kunt Felicita’s boekenclub volgen op: https://www.instagram.com/felicitasboekenclub/

In september bespreekt Felicita 'Ik ben een eiland' van Tamsin Calidas. 

Tamsin Calidas is een dertiger met een baan in de media, die in de hippe Londense wijk Notting Hill woont. Niks bijzonders. Tot zij en haar man besluiten hun leventje in de stad te verruilen voor het ruige en onbekende van een klein Schots eiland in de Hebriden. Ze gaan er schapen fokken. Landelijk, rustig en idyllisch, is het beeld dat ze voor ogen hebben. Weg van het eeuwige jachtige. Maar wanneer de eerste betovering is verbroken, blijkt het allerminst idyllisch. De gesloten eilanders zitten helemaal niet te wachten op de komst van zo’n stel stedelingen, het kind waarnaar ze verlangden komt maar niet, het weer is onstuimig en het leven zwaar. Hun huwelijk overleeft de storm niet en loopt op de klippen. En dat is nog maar het begin van de pure, bittere ellende die Calidas zal moeten doormaken. Armoede, een traumatisch verlies en ziekte stellen haar op de proef en het onherbergzame land brengt zijn eigen uitdagingen met zich mee. Naarmate de tijd verstrijkt verliest Calidas zich meer en meer in het landschap om haar heen, en het is precies die natuur die verlossing brengt. Calidas trekt alle registers open in dit rauwe, openhartige boek, dat een ode brengt aan het menselijke overlevingsinstinct en barst van de prachtige beschrijvingen van die wilde wereld. Ik ben een eiland is een verhaal over het buitengewone vermogen van de natuur om, wanneer je alles verloren hebt, in je behoeften te voorzien. Een magnifiek boek over eenzaamheid, veerkracht en zelfontdekking. 

felicitaeiland