Winnaar Libris Geschiedenis Prijs

Biografie van Erasmus wint Libris Geschiedenis Prijs 2021

De biografie Erasmus, dwarsdenker van Sandra Langereis heeft de Libris Geschiedenis Prijs gewonnen. Juryvoorzitter en oud-Kamervoorzitter Khadija Arib maakte de winnaar bekend in het NPO Radio 1-programma OVT.

In het juryrapport staat dat het winnende boek is gebaseerd op briljant wetenschappelijk onderzoek. Arib noemde Erasmus, dwarsdenker "een boek dat je omverblaast".

Blij voor Erasmus zelf
De winnende auteur, die 20.000 euro krijgt, zei in haar dankwoord vooral blij te zijn voor de schrijver en humanist Erasmus (1466-1536) zelf. "Hij verdient deze aandacht, want wij kennen hem eigenlijk niet in Nederland. Erasmus hield zich met onderwerpen bezig die ook nu actueel zijn", zei Langereis.

Met de prijs worden historische werken gelauwerd die een algemeen publiek aanspreken. De andere vier genomineerden dit jaar waren:

  • Moederstad. Jakarta, een familiegeschiedenis van Philip Dröge
  • Willem Drees. Daadkracht en idealisme van Jelle Gaemers
  • Denken is verrukkelijk. Het leven van Tatiana Afanassjewa en Paul Ehrenfest van Margriet van der Heijde
  • Indonesië en het ontstaan van de moderne wereld van David Van Reybrouck

winnaarlgp2021

Limited uitgave Herman Brood

Limited editie Herman Brood 
Oplage 500 stuks. Prijs €2.495. Eerste intekenaars ontvangen gratis unieke Brood uit het familiearchief t.w.v. €400.
BROCHURE

Brood2 500

 

Winnaar Jan Wolkers Prijs 2021

Jan Wolkers Prijs 2021 voor ‘De ontdekking van de natuur’ van Hans Mulder. Hans Mulder, conservator van de collectie natuurhistorische boeken van de Universiteit van Amsterdam, is bekroond met de Jan Wolkers Prijs 2021. Zijn boek De ontdekking van de natuur is uitgeroepen tot ‘het beste natuurboek van het jaar’. Dat is zondag bekendgemaakt in het radioprogramma Vroege Vogels (Radio 1).

In zijn boek beschrijft Mulder de ontwikkeling van wetenschappelijke natuurstudie, tussen ongeveer 1500 en 1900. In twintig hoofdstukken put de auteur uit een rijk reservoir van anekdotes en uit illustraties uit natuurhistorische werken van de wetenschappelijke collecties uit de Artis Bibliotheek die hij als conservator beheert. Zo verhaalt Mulder hoe de (Europese) mens sinds ongeveer 1500 de geheimen van de natuur trachtte te doorgronden.

Daarbij gaat het vooral over dieren en minder over planten – werken over die laatste zijn minder vertegenwoordigd in Artis. En dus schrijft Mulder over vogels zonder poten, bijzondere insecten en draken, die ooit gewoon tot het dierenrijk werden gerekend. Elders gaat het over Antoni van Leeuwenhoek, die met de door hemzelf gemaakte microscoop bacteriën in zijn eigen tandplak ontdekte.

Mulder wilde, zo schrijft hij, met zijn boek bewust geen wetenschappelijke verhandeling maken; noten en verwijzingen liet hij achterwege. Wel verwerkte hij de meest actuele wetenschappelijke inzichten. Met een doel, zo schrijft hij: ‘Bij veel van de verhalen kunnen we ons verbazen over hoe het mogelijk was dat men geen enkele twijfel had over beweringen waarvan wij nu weten dat ze niet waar of zelfs onzinnig zijn.’

Volgens de jury pakte Mulders ambitie ‘zeldzaam goed uit’. ‘Mulder is een rasverteller, hij schrijft toegankelijk en weet de lezer zo een boek lang bij de les te houden – geholpen door vleugjes ironie en een riante verzameling illustraties en klassieke prenten’, aldus het juryrapport.

Volgens voorzitter Jean-Pierre Geelen, die de winnaar zondag bekendmaakte in Vroege Vogels, koos de jury voor ‘een boek dat nog jaren in de kast zal staan als een nieuwe klassieker. Voor een verteller die de lezer van begin tot einde weet te boeien en voor een uitgever (Terra, red.) die zichtbaar oog heeft voor kwaliteit en die ook alle ruimte geeft, in woord en beeld.’

Mulders boek werd gekozen uit meer dan 130 inzendingen, variërend van veldgidsen, (historische) landschapsbeschrijvingen, romans en jeugdboeken tot dichtbundels. Tot de laatste vijf kanshebbers hoorden dit jaar De onderwereld van de tuin van Romke van de Kaa, Biografie van een vlieg van Jaap Robben en Paul Faassen, Terra Ultima van Raoul Deleo en De Poel vanPauline de Bok. 

De Jan Wolkers Prijs is een initiatief van het Wereld Natuur Fonds, radioprogramma Vroege Vogels (BNNVara) en de Volkskrant. De prijs werd dit jaar voor de negende keer uitgereikt en bestaat uit een geldbedrag van 5.000 euro en een originele tekening van de winnaar, gemaakt door Siegfried Woldhek. De jury bestaat uit Karina Wolkers, Allard Stapel (WNF), Daniel Gulpers (Vroege Vogels) en Jean-Pierre Geelen (de Volkskrant).

ontdekking natuur