Nieuwsbrief Muziek oktober 2022

Nieuwsbrief Muziek oktober 2022

logo Het Colofon Muziek 3

Nieuwsbrief muziek oktober 2022

Beste muziekliefhebber,

 

Het najaar voelt voor de klassieke muziekmarkt eerder aan als een nieuwe lente! De catalogi stromen over van nieuwe releases en de bakken in de winkel staan vol met bekende acties als Aangenaam Klassiek en aanbiedingen van Vereniging Klassieke Zaken.


Het is al jaren zo dat er eigenlijk geen sprake meer is van een paar overbekende platenmaatschappijen waar de grote namen op vertegenwoordigd zijn en kleinere maatschappijen zich richten op artiesten en repertoire in de marge. Het landschap is tegenwoordig een stuk minder overzichtelijk, maar daarom wel verrassender dan in vroeger jaren. U zult in onze bakken met nieuwe uitgaven labels tegenkomen, waarvan u misschien nog nooit hebt gehoord. Die - vaak bevlogen - maatschappijen leveren de mooiste releases van uiteenlopend repertoire van renaissance tot nieuw gecomponeerd werk.

Een verschijnsel dat we steeds vaker tegenkomen is dat artiesten of gezelschappen in eigen beheer een cd uitbrengen. Veelal zijn de cd’s niet in de reguliere handel verkrijgbaar, maar bij het Colofon krijgen artiesten uit de regio en nationale artiesten de ruimte en aandacht die ze verdienen. In deze nieuwsbrief komt u daarvan een paar mooie voorbeelden tegen.

 

Martin Buninga

 


 

LUISTERAVOND: HET BESTE UIT ‘AANGENAAM KLASSIEK’


Woensdag 16 november.

19.30 - 21.30 uur, inloop vanaf 19.00 uur.
vrij toegang, wel graag reserveren.

Op woensdagavond 16 november kunt u in het Colofon luisteren naar een selectie van de aanbiedingen uit de Aangenaam Klassiek campagne. Onze muziekman Martin Buninga zal zijn selectie laten horen en toelichten met achtergrondinformatie over gespeelde werken en de artiesten. In de aanloop naar de cadeaumaand kunt u zich laten voorlichten en zo tot de mooiste keuze komen wat u cadeau wil geven óf voor uzelf wil aanschaffen!

(reserveren voor de luisteravond)

 

 

 Aangenaam Klassiek

Aangenaam Klassiek

Aangenaam Klassiek 2022

€ 12.99

 

Aangenaam Klassiek heeft de samenwerking gezocht met het Van Gogh museum en Het Nederlands Kamerkoor. Dit najaar wordt daar een tentoonstelling gehouden over Gustav Klimt en de invloed van andere schilders, waaronder Vincent van Gogh, op zijn werk. Het Nederlands Kamerkoor heeft naar aanleiding daarvan een project opgezet onder de titel ‘Van Gogh in me’.
De Aangenaam Klassiek-cd bevat uiteraard twee cd’s met tracks van de actie cd’s van dit jaar. Zowel nieuw uitgekomen als eerder uitgebrachte cd’s die nu tegen een heel scherpe prijs aangeboden worden. Daarnaast is er een geschenk-cd met opnames van 85 jaar Nederlands Kamerkoor én een entertainmentcard ter waarde van vijf euro, die u bij ons kunt inwisselen bij aankoop van een cd.


Bestellen


Pasen 04 Rossini Stabat Mater

NEDERLANDS KAMERKOOR / PETER DIJKSTRA

 

VAN GOGH IN ME € 14,99


Het Nederlands Kamerkoor staat centraal met deze nieuwe opname én de gratis geschenk-cd.


Bestellen

 

 

 

 

 

Klassieke zaken Magazine

 

 

Aangenaam Klassiek


In het Klassieke Zaken Magazine kunt u weer kennis maken met boeiende nieuwe artiesten als Cellis
t Abel Selaocoe en de Nederlandse violist Niek Baar. En er is een prachtige aanbieding van de nieuwe chefdirigent van het Koninklijk Concertgebouw Orkest Klaus Mäkela die de symfonieën van Sibelius dirigeert.!

 

  

Abel Selaocoe

SELAOCOE, ABEL


WHERE IS HOME (HAE KE KAE) € 15,99

Van Bach tot Afrika

Abel Selaocoe schopte het van de townships van Soweto tot de internationale concertpodia en geldt als de nieuwe cellosensatie voor wie geen muzikale grenzen bestaan. Dat bewijst hij met zijn debuut-cd Where Is Home. “Een bekende uitspraak in het Sesotho is ‘Hae ke kae?” (Waar is thuis?’), zo verklaarde hij de titel. “Ik heb mij dat vaak afgevraagd de laatste jaren. Ik ben een klassiek musicus, maar ik ben ook een Afrikaans musicus. En soms is het vrij lastig om beide wortels te combineren. Ik wilde op een authentieke manier componisten als Bach en mijn Afrikaanse voorouders bijeenbrengen om zo mijn stem te laten horen.” En dat doet hij. Hij meandert zonder enig probleem van de barok naar Afrikaanse hymnes en verder naar eigen composities. Daarbij klinkt zijn cello als een Afrikaanse basdrum, geeft hij een staaltje beatboxen weg en laat hij letterlijk zijn stem horen. En ondertussen swingt Bach als nooit tevoren. 

 


Bestellen

 

 

 

 

 

Niek Baar

BAAR, NIEK.

 

OBSESSION € 21,99

Niek Baar werd als kind verliefd op de viool tijdens een bezoek aan de Efteling waar hij in de ban raakte van de Danse Macabre van Saint-Saëns. De verwondering is nooit verdwenen en heeft geleid tot een aantrekkelijke debuut-cd waar hij wordt bijgestaan door het Concertgebouw Kamerorkest.
Een verzameling van vaak bekende stukken waar de veelzijdigheid van Niek Baar optimaal tot uiting komt.

 


 Bestellen 

 

 

 

 

Klaus Mäkelä
MAKELA, KLAUS


SIBELIUS 4-cd € 27,99

Groot was de opwinding in de orkestwereld toen de nog pas 26-jarige Klaus Mäkela tot chefdirigent van het Koninklijk Concertgebouw Orkest benoemd werd. De opname van de symfonieën van Sibelius laat horen waarom het orkest hier zo’n belangrijke slag geslagen heeft. Vol overgave heeft Mäkela zich op deze stukken geworpen met dit klinkende resultaat als gevolg. Geen wonder dat het album inmiddels een Edison heeft gewonnen!

 


Bestellen

 

 

 

 

 

Bram van Sambeek

SAMBEEK, BRAM VAN

 

PLAYS BACH ON THE BASSOON € 14,99

Wat een geluk heeft de fagot met zo’n kleurrijke ambassadeur! Bram van Sambeek is zo iemand die steeds inventiever wordt naarmate hij grotere hindernissen heeft te overwinnen. Op dit album werd hij uitgedaagd om meerstemmige stukken in z’n eentje uit te voeren. Zo nu en dan wordt hij geholpen door moderne opnametechnieken, maar hij heeft vooral zélf alle mogelijkheden gezocht en benut om vorm te kunnen geven aan zijn liefde voor de muziek van Bach én de fagot.


Bestellen

 

 

 

Exclusieve cd’s bij het Colofon

 

 

 

Veel Nederlandse Artiesten hebben tegenwoordig op een eigen label opnames gemaakt die niet in het traditionele circuit verkrijgbaar zijn. Het Colofon heeft deze cd’s op voorraad!

 

 

 

 The Art of Improvisation
THE ART OF IMPROVISATION


HILBRAND BORKENT 2-cd € 28.50

In de tijd van Bach, Mozart en Beethoven en vér daarna was het heel gebruikelijk dat uitvoerders en componisten naar hartenlust improviseerden. Kom daar tegenwoordig nog maar eens om. Op de klassieke podia gebeurt dat nauwelijks meer. Jammer! Pianist Hilbrand Borkent heeft zich als één van de weinige hedendaagse pianisten toegelegd op vrije improvisatie. Op deze dubbel-cd toont hij zijn veelzijdigheid door te improviseren in een veelheid aan klassieke stijlen. Soms geïnspireerd door componisten als Schumann en Liszt, maar ook door de klankwereld van Scriabin, Debussy en Ravel. Op de tweede cd zijn de improvisaties geïnspireerd door kleur en vorm in de schilderijen van Manet en Kandinsky. 

 


Bestellen

 

 

 

 

 Human Nature

HUMAN: NATURE, AN IMAGINARY SUITE


DARIA VAN DEN BERCKEN € 19.99

Alle albums die Daria van den Bercken die tot nu toe heeft uitgebracht zijn een uiting van haar innerlijke drang om haar enthousiasme voor een componist te delen met zo veel mogelijk mensen. Dit keer is de verhouding van de mens tot de natuur, zoals ze die zelf ervaart en herkent in tal van composities de drijfveer geweest voor haar nieuwste album. Het is een prachtig geheel geworden, waar ondanks de grote contrasten in de verschillende werken toch een mooie eenheid wordt gecreëerd. Het spel van Daria van den Bercken is evenwichtig, intens en gelaagd. Een heerlijke cd!

 


Bestellen

 

 

 

 

13

CELEBRATING FRANCK EN SCRIABIN


NAUM GRUBERT € 22,99

Zeer zeldzaam zijn de optredens van Naum Grubert. Maar áls het gebeurt zijn dat altijd speciale gebeurtenissen, waar de muziek op de eerste plaats staat en de pianist zich weg lijkt te cijferen ten dienste van de componist. Het label Navis Classics maakt zich al jaar en dag sterk voor deze bijzondere musicus en dat heeft ook nu weer tot een prachtig album geleid!

 


Bestellen

 

 

 

 

Een toren te hoog

EEN TOREN TE HOOG

 

IJSBRAND TER HAAR € 16,95

 

Met een titel die verwijst naar de Arnhemse oorlogsgeschiedenis waar de Grote Kerk in Elst ook aan ten prooi viel heeft organist IJsbrand ter Haar een prachtige cd gemaakt waar de twee huidige orgels in de kerk de hoofdrol spelen. Ter Haar heeft stukken uitgezocht waar de kwaliteiten van deze Nederlandse orgels maximaal tot hun recht komen. Een mooi recital! Ook het prachtig verzorgde boekje en twee leuke illustraties met een knipoog maken dit een bijzonder album dat in onze regio alle aandacht verdient!

 


Bestellen

 

  Tweedehands cd's

In de afgelopen tijd is onze tweedehands cd afdeling goed onder handen genomen! De cd ’s zijn nu mooi in categorieën ingedeeld, zodat u met gemak uw weg kunt vinden in de inmiddels uitgedijde afdeling. En we blijven uitbreiden. Dat is maar goed ook, want we hebben een nieuwe partij binnen gekregen waar heel wat moois tussen zit voor de doorgewinterde verzamelaar!

Ook in de nabije toekomst krijgen we weer grote partijen binnen. Dus er blijft heel wat te snuffelen op de eerste verdieping.

 

Wij zijn nog steeds op zoek naar fraaie collecties cd's voor onze tweedehands afdeling. Geef uw collectie een tweede leven en maak er een andere muziekliefhebber blij mee.

Voor meer informatie hierover kunt u elke middag van woensdag t/m zaterdag bij ons terecht.

 

U kunt ook bellen en vragen naar Martin: 026-3703508.


Of mail ons: muziek@hetcolofon.nl


www.hetcolofon.nl | contact muziekafdeling | Afmelden

Email built with AcyMailing