Nieuwsbrief Muziek juni 2022

Nieuwsbrief Muziek juni 2022

logo Het Colofon Muziek 3

Nieuwsbrief muziek juni 2022

Beste muziekliefhebber,

 

Net zoals met boeken, kun je je blijven verbazen over de hoeveelheid nieuwe releases die wekelijks verschijnen op cd. De onderstaande besprekingen zijn dan ook niet meer dan enkele opmerkelijke uitgaven die we eruit pikken om extra aandacht te geven of uitgaven waar we zó enthousiast over zijn dat we vinden dat u ze niet zou mogen missen. Op onze muziekafdeling zult u een veelvoud aan nieuwe aanwinsten aantreffen en vast iets van uw gading kunnen vinden. En als u niet hebt gevonden wat u zocht, bestellen we het heel graag voor u.

 

Steeds vaker kunnen we mensen helpen met hun zoektocht naar een bepaalde uitvoering die niet meer nieuw leverbaar is, maar waarvan we een exemplaar hebben staan op onze tweedehands afdeling op de eerste verdieping. Het is beslist de moeite waard om daar een kijkje te nemen. Misschien vindt u de cd waar u al jaren naar op zoek was of juist iets van een componist waar u nog nooit van gehoord heeft, maar die u – zeker voor een aantrekkelijke prijs – graag eens zou willen leren kennen.

 

Tot slot hebben we deze maand, op zaterdag 18 juni, ook weer live muziek in de winkel! In onderstaand artikel over ‘de dag van de componist’ leest u er alles over.

 

Martin Buninga

 


 

DagvandeComponist

Op zaterdag 18 juni 2022 lanceert New Music NOW de eerste Dag van de Componist. Een feest van de nieuwe muziek met meer dan 100 concerten op 1 dag. Door het hele land klinkt muziek van in Nederland actieve componisten: niet alleen in concertzalen en theaters, maar ook vanaf klokkentorens, op straat en in huiskamers. Van vroeg tot laat staat NPO Radio 4 in het teken van de Nederlandse componist. NTR en VPRO verzorgen een live-uitzending vanuit TivoliVredenburg en New Music NOW streamt de hele dag. Naast Utrecht vieren ook andere steden de Dag van de Componist mee, zoals Amsterdam, Den Haag, Den Bosch, Tilburg, Zwolle, Enschede, Arnhem en Amersfoort. De dag gaat in Utrecht van start met het onthullen en spelen van de Grootste Grafische Partituur. Bekijk het programma per stad op www.newmusicnow.nl

 

Programma in Het Colofon:

 

14.00-14.30
Nico Huijbregts
kort gesprek met de componist door Martin Buninga
daarna live muziek Globe en Twee liederen

 

15.00 -15.30
Andries van Rossem  
kort gesprek met de componist door Martin Buninga
daarna live uitvoering Alice Pieces en Psalmen

 

Uitvoerenden:
Anna Wiersum          altviool
Dorien Verheijden    piano
Kees Hilhorst           viool
Nico Huijbregts        zang
Tui Clark                   klarinet

 

Zaterdag 18 juni - Het Colofon (1e etage) - vrij entree (reserveren niet nodig)

Georganiseerd door New Music Now https://newmusicnow.nl/
 

Nico Huijbregts Andries van Rossem

 


 

  Een kleine greep uit ons aanbod: 

 

  Orkest

1.jpg

Brahms: Symphonies 3 &4

Gewandhausorchester, Herbert Blomstedt

Pentatone € 19.99

 

94 jaar oud is Herbert Blomstedt inmiddels, maar in niets hoor je dat deze laatst overgebleven dirigent van een gouden generatie de grip op de partituur of het orkest is verloren. Integendeel. Wat een kracht en passie stralen de vertolkingen van deze twee symfonieën uit. Brahms heeft vier symfonieën gecomponeerd en het zijn allemaal meesterwerken. Waar de derde opvalt door zijn ritmische spanningen en kamermuzikale details, kenmerkt de vierde symfonie zich door grootse vormen en een lange spankracht. Heerlijk als het zo vol vuur gespeeld wordt door het Gewandhausorkest Leipzig dat met zijn bijna nostalgisch aandoende klankkleur en speelwijze het ideale orkest is voor dit repertoire. De eerste en tweede symfonie zijn al eerder uitgebracht. Dus hiermee is de cyclus compleet.


Klik en bestel Brahms Symphonies 3&4

2

Nazareno

London Symphonie Orchestra, Simon Rattle

LSO € 17.99

Drie componisten die zich in de stukken op deze cd hebben laten inspireren door populaire genres. Dat is de gemeenschappelijke noemer van deze uitgave. Meest opvallende stuk is Golijov’s Nazarena. De scherpe ritmiek, het dominant aanwezige slagwerk, de exuberante blazerspartijen geven dit werk een onmiskenbare Zuid-Amerikaanse Couleur locale. Een hoofdrol is weggelegd voor de zusjes Labeque, die zich helemaal thuis voelen in dit uitbundige repertoire. Stravinsky schreef zijn Ebony Concerto oorspronkelijk  voor klarinettist Woody Herman en zijn band. De jazz invloeden zijn heel herkenbaar, maar Strawinsky zou Strawinsky niet zijn als hij er niet een heel eigen(wijze) draai aan geeft. De Amerikaanse Leonard Bernstein kreeg jazz met de paplepel ingegoten als een exponent van de Noord- Amerikaanse cultuur. Hij voelt zich hoorbaar thuis in het genre, maar weet jazz moeiteloos te integreren met klassieke vormen. Een lekkere cd door een orkest en dirigent die wel raad weten met dit repertoire. De lol spat er vanaf!


Klik en bestel Nazareno

 

 

Pasen 04 Rossini Stabat Mater

César Franck -complete orchestral work

Orchestre philharmonique royal de Liège

Fuga Libera 4 cd’s € 49.99

Het is Franck-jaar. 200 jaar geleden werd César Franck geboren, dus kunnen we veel uitgaves verwachten die aan de Belgische toonmeester gewijd zijn. Het eveneens Belgische label Fuga Libera heeft alvast twee boxjes uitgegeven, waarvan één met de volledige kamermuziek en een box met zijn complete orkestwerken. En wat valt er veel te ontdekken. Een deel van de Francks muziek is zelden of nooit eerder op cd verschenen. Franck’s stijl is in de loop van zijn leven enorm ontwikkeld en zijn meest bekende muziek heeft hij gecomponeerd in de laatste twee decennia van zijn leven. Het is waardevol dat er nu een overzicht is die ons een kijkje gunt in die lange weg naar de rijpe orkestwerken, zoals de symonie in D en symfonische gedichten als Le chasseur maudit en Psyché. Hulde ook voor de toelichtingen in het boekje, die grondig ingaan op elk afzonderlijk werk.


Klik en bestel César Frank Complete orchestral work 

 

 

Pasen 05 Scarlatti Stabat MaterMozart Momentum 1786

Leif Ove Andsnes, Mahler chamber orchestra

Sony 2-cd € 21.99

In 1785 en 1786 schreef Mozart een aantal meesterwerken, waar hij vooral de aard van het pianoconcert vernieuwde en verdiepte. Hij onderzocht de rol van solist en orkest en ontwikkelde zo aspecten van communicatie en dialoog die voorheen nog nooit waren gehoord. Mozart was nog vol van opera. Zijn werk aan de ‘Nozze di figaro’ had hem uitgedaagd om gevoelsuitingen, situaties en emoties nog vaardiger uit te drukken. En deze verworvenheden sijpelden ook door in de pianoconcerten. Volgens Pianist Leif Ove Andsnes verkeerde Mozart in een momentum in deze jaren. In zijn vorige album heeft hij zich al geconcentreerd op 1785. Nu is het tweede jaar aan de beurt. We worden in deze uitgave getrakteerd op twee van de mooiste concerten uit de klassieke pianoliteratuur. Het 23e pianoconcert in A majeur, met misschien wel het aller intiemste tweede deel dat Mozart ooit schreef, gecombineerd met het 24e concert in c-mineur. Een intens werk met schitterende  passages voor de blazers uit het orkest. Wat een rijkdom!


Klik en bestel Mozart Momentum 1786

 

 

5.

Rhapsody, Martin James Bartlett

London Philharmonic Orchestra, Joshua Weilerstein.

Warner € 21,99

 

Dit is een pianist om in de gaten te houden! Er is iets in zijn toonvorming en speelwijze dat het onmogelijk maakt om een lelijk geluid te produceren. Tegelijkertijd klinkt de muziek nooit week, maar juist vol en kernachtig. Hij klinkt als een gerijpte pianist, die de diepte en reikwijdte van de stukken die hij ter hand neemt ten volle lijkt te weet te raken. Bewonderenswaardig!

Op zijn tweede album brengt Bartlett een hommage aan zijn Amerikaanse vakgenoot Earl Wild, zoals blijkt uit de repertoire keuze. Wild heeft zijn grootste successen precies gehaald met spraakmakende uitvoeringen van zowel de Paganini-variaties van Rachmaninov. als Gershwin s Rhaspsody in  blue. Bovendien vult Bartlett de cd aan met een aantal bewerkingen van Gershwin en Rachmaninov door Earl Wild. Bartlett doet in niets onder voor de oude meester. Nu eens sensitief, dan weer vol panache. Een veelzijdige pianist, die ook nog eens voorbeeldig wordt ondersteund door orkest en dirigent!

 


 

Klik en bestel Phapsody, Martin James Bartlett 

 

 

 

Piano

 

 

 

6 

Beethoven: Diabelli Variations

Mitsuko Uchida (piano)

Decca € 18,99

 

 Veel opnames maakt Uchida niet meer -haar laatste solo album dateert al van bijna 10 jaar geleden – maar nu het zover is, komt ze meteen met een knaller! Wat een rijkdom straalt deze nieuwe opname van de Diabelli variaties uit. Je hoort dat ze zelf ook geniet van alle variaties en dat ze er helemaal in opgaat. Zou het kunnen zijn dat de corona-isolatie die artiesten dwong tot weinig optredens zijn vruchten heeft afgeworpen in verdieping van het repertoire door uitgebreide studie? Want zó uitgebalanceerd en doorwrocht klinkt deze opname. De pianostijl die Uchida hanteert, een stevige linkerhand, een concrete aanslag en precisie in het pedaalgebruik past perfect bij de uitgerijpte stijl van Beethoven in dit werk, dat raakvlakken laat horen met zijn late pianosonates. Ook de directe , maar volbloedige en warme  opname draagt eraan bij dat dit stuk een vertolking krijgt die alle eer doet aan de kwaliteiten van de vertolkster en aan het meesterwerk van Beethoven zelf.Klik en bestel Beethoven Diabelli Variations
 

 

 

 

 

7

Stravinsky – The complete Piano solo’s & Transcriptions

Alexey Zuev – Piano

Fuga Libera    5cd   € 47.99

Niet eerder verscheen er zo’n complete verzameling van muziek die Stravinsky voor piano geschreven heeft. Niet alleen de werken, speciaal voor piano gecomponeerd, maar ook alle transcripties en arrangementen van orkest- en kamermuziekwerken die Stravinsky zelf gemaakt heeft. Veel daarvan is nooit eerder opgenomen en enkele daarvan waren zelfs volledig onbekend. Je mag het gerust een mijlpaal noemen in de discografie van Stravinsky. Een must voor verzamelaars en Stravinsky adepten!


 

Klik en bestel Stravinsky The complete piano solos & transcriptions Alexey Zuev

 

 

 

 

8

Rachmaninov – piano sonate no. 1, Moments musicaux

Steven Osborne  - piano

Hyperion € 16.99

Een specialist in het Rachmaninov repertoire mogen we Steven Osborne wel noemen. Reden te meer dat we blij mogen zijn dat hij zich heeft ontfermd over de eerste piano sonate, want dat is een werk van formaat dat niet eenvoudig uit te voeren of te doorgronden is maar als het zo goed lukt als in deze opname worden we getrakteerd op een heerlijk half uur pianistisch vertoon van de hoogste orde. Osborne weet de volle textuur en de melodieën, die hier over elkaar heen buitelen precies de juiste lading mee te geven zonder in overdrijving te vervallen. Pas ná de eerste uitvoeringen vertrouwde Rachmaninov aan de pianist toe dat hij de Faust legende had verklankt. Vooral in de helse finale kunnen we ons daar alles bij voorstellen. Heerlijk om je na de sonate te kunnen laven aan de Moments Musicaux. korte werken, die ieder voor zich een eigen wereld weten te scheppen. Muziek waar je je al snel aan wilt overgeven.

 


 

Klik en bestel Rachmaninov Piano sonata no. 1 Steven Osborne 

 

 

 

 

9

  

  Prokofiev -  piano sonates 1,3 en 5 /   
  visions Fugitives

  Harmonia Mundi France € 22,99   


In dit derde en laatste deel van zijn volledige opname van de Prokofiev sonates verkent Alexander Melnikov twee sterk contrasterende facetten van het jonge wonderkind. De oogverblindende Sonates nr. 1 en nr. 3 vegen de codes van de periode terzijde, in tegenstelling tot de meer raadselachtige en bij uitstek subtiele Sonate nr. 5, hier te horen in de herziene versie die Prokofiev in de laatste jaren van zijn leven maakte. In de Visions fugitives realiseert de Russische pianist tot in de perfectie de mengeling van schittering en poëzie die deze cyclus zijn eigen charme geeft.

 


 

 

Klik en bestel Prokofiev - Piano sonates 1, 3 en 5 Alexander Melnikov

 

 

 

Vocaal 

 

10

 

J.S. Bach

Collegium Vocale Gent – Philippe Herreweghe

Phi   10-cd  € 44.99

Het is alweer meer dan 10 jaar geleden dat Philippe Herreweghe een eigen label begon, na vele succesvolle jaren bij Harmonia Mundi France. In zijn repertoirekeuze en kwaliteit is er nooit iets veranderd. Bach staat bij hem nog steeds met stip op de eerste plaats en zonder uitzondering wordt de lof gezongen over zijn nieuwe opnames. Nu zijn de Bach-opnames gebundeld in een 10 cd box met daarin o.a. een aantal cantates, de motetten, de Hohe Messe en de Johannes-Passion. Met recht veel waar voor je geld!

 


 

Klik en bestel Bach Collegium Vocale Gent, Philippe Herreweghe 10 cd's

 

 

 

 

11

 

J.S. Bach - Mass in B minor

Academie für Alte Musik Berlin &solisten - Rene Jacobs

Harmonia Mundi France 2-cd  € 32.99

 

 

Dat Bach één van de allergrootste componisten is die ooit geleefd heeft weten we al lang, maar dat is niet altijd zo geweest. Tijdens zijn eigen leven moest hij nog vaak bewijzen waartoe hij in staat was en de Hohe Messe heeft daar voor een groot deel zijn bestaan aan te danken. Bach aasde op een belangrijke positie in Dresden en stuurde de Hohe Messe in als zijn proeve van bekwaamheid. Daartoe gebruikte hij niet alleen nieuwe muziek, maar ook oudere door hemzelf gecomponeerde muziek die hij in de nieuwe mis wist te verwerken. Zo is dit meesterwerk een amalgaam geworden van verschillende componeerstijlen en ook inhoudelijk is het veel rijker dan zijn andere, kortere missen. Geen wonder dat de huidige top vertolkers van zijn oeuvre zich uiteindelijk op deze mis der missen werpen. En in het geval van Rene Jacobs en zijn musici met een fantastisch resultaat. Zonder uitzondering weten orkest, zangers en instrumentalisten ons op het hoogste niveau mee te nemen in Bach’s wereld van de geestelijke muziek, die alle uitersten van de menselijke gevoelswereld weet te raken.

 


 

Klik en bestel J.S. Bach Mass is B minor René Jacobs

 

Kamermuziek

 

 

12

 

Matangi Quartet – Outcast

Schnittke -Silvestrov – Shostakovich

Matangi € 22,99 

Kan het actueler? Een combinatie van Russische en Oekraïense componisten, die allen te maken gehad hebben met politieke bemoeienis en bij wie hun artistieke vrijheid op het spel stond. Toch is het niet de actualiteit die hier de aandacht opeist, maar de inhoud van de afzonderlijke composities en de manier waarop het Matangi kwartet de werken uitvoert. Hier word je stil van. Wat een concentratie weten de vier musici hier te bereiken. Het kost je als luisteraar geen enkele moeite om je mee te laten nemen in de wereld van de drie componisten. Het zijn alle drie zeer persoonlijke werken, maar zó verschillend dat je deze cd ademloos van begin tot einde beluistert. Dat Bert van der Wolf - één van de allerbeste muziekregisseurs - bij deze opname achter de knoppen heeft gezeten zorgt ervoor dat je maximaal betrokken wordt bij deze unieke opname!

 


 

Klik en bestel Matangi Quartet - Outcast

 

 

 

 

13

 

Martin Fröst – Night passages

Sony - € 21.99

Soms kan muziek pijnlijk mooi klinken. Ga er maar eens voor zitten bij deze cd en luister dan naar track 7. Intorno all’idol mio. Muziek waarvan je wilt dat die nooit eindigt. En zo staat deze cd, die qua stijl  niet in een hokje te plaatsen is, vol met muziek die niet alleen betovert, maar ook een verhaal vertelt. In dit geval een persoonlijk verhaal van Martin Fröst zelf. Bijgestaan door pianist Roland Pöntinen en bassist Sébastian Dubé komt er een keur aan stijlen en verrassende composities langs. De begeleidende teksten van Martin Fröst zijn al even opmerkelijk en soms hilarisch met een gezonde dosis zelfspot, maar ook met een serieuze ondertoon. Volstrekt overbodig om te zeggen dat dit musiceren op het allerhoogste niveau is. Dit is een schijfje dat heel vaak zal terugkeren in de cd-speler!

 


 

Klik en bestel Martin Fröst – Night passages


 

 

Concert

Locatie: Waalse Kerk
Gasthuisstraat 1 6811 DZ Arnhem

Prijzen €20,00 (normaal)

€12,50 (student / leeftijd tot 28 jaar)

 Pasen 07 Haydn Die sieben letzten Worte

 

Liedduo Verheijen van Loon geeft zaterdag 11 juni een concert van Schubert’s Winterreise in de Waalse Kerk te Arnhem. Bram en Joris vormen samen duo Verheijen van Loon. Zij ontmoetten elkaar tijdens hun opleiding in het jaar 2000. Bram studeerde Engels, muziekwetenschappen in Nijmegen en oude vocale muziek aan het conservatorium in Tilburg. Joris studeerde in Nijmegen muziektherapie en piano en liedbegeleiding aan de conservatoria van Zwolle en Maastricht. Voor allebei is het gezongen verhaal een passie. Hun eerste gezamenlijke project is dan ook Schuberts’ Winterreise. Daarin komt Bram’s gregoriaans geschoolde tenorstem samen met de fortepiano zoals die ook in Schuberts tijd geklonken heeft. Zij lieten en laten zich coachen door Steven Faber, Kristian Bezuidenhout en Rebecca Stewart. Al vanaf 2019 voeren zij deze liedcyclus samen uit, in 2021 met een eerste tournee door Nederland. Joris speelt op een fortepiano voor hem gebouwd door firma Maene naar een kopie van een instrument van Johann Fritz (1811) uit Wenen.

 


 

Tweedehands cd's

Steeds meer klanten weten onze tweedehandsafdeling op de eerste verdieping te vinden waar zich een groeiende collectie bevind van klassieke cd’s. U kunt er uitgaves tegenkomen, die misschien al jaren niet meer leverbaar zijn, terwijl ze tot de top van het repertoire behoren. Heel erg de moeite waard om eens doorheen te struinen.

Ook zijn wij nog op zoek naar fraaie collecties cd's voor onze tweedehands afdeling. Geef uw collectie een tweede leven en maak er een andere muziekliefhebber blij mee.

Voor meer informatie hierover kunt u elke middag van woensdag t/m zaterdag bij ons terecht.

U kunt ook bellen en vragen naar Martin: 026-3703508.
Of mail ons: muziek@hetcolofon.nl


www.hetcolofon.nl | contact muziekafdeling | Afmelden

Email built with AcyMailing