Maand van de Geschiedenis

Oktober is de Maand van de Geschiedenis

De wereld wordt steeds kleiner: wat ooit ver weg was, is nu dichtbij. Maar de globalisering lijkt hand in hand te gaan met een nieuw nationalisme. Denken in ‘wij’ en ‘zij’ – is dat een fenomeen van alle tijden of is dit echt iets van nu? Om die vraag te beantwoorden neemt de Maand van de Geschiedenis je in oktober 2020 mee op wereldreis. Met het thema Oost/West gaan we op zoek naar verhalen over ontmoetingen. 

Het was een kok op een Amerikaanse legerbasis, Albert Mitchell, die bekend zou worden als 'patiënt nul'. In maart 1918 werd bij hem als eerste de Spaanse griep vastgesteld. Tijdens de nadagen van de Eerste Wereldoorlog verspreidde deze ziekte zich vanuit de geallieerde groepen als een olievlek over de wereld. Een op de drie aardbewoners werd ziek; miljoenen kwamen om. Honderd jaar later hebben we te maken met een ander type virus en beschikken we over veel meer medische kennis. Maar de Spaanse griep en de coronapandemie laten allebei zien hoe verbonden met en afhankelijk van elkaar we we zijn, waar ter wereld we ook wonen. 

Thema: Oost / West

Met het thema 'Oost/West' verkent de Maand van de Geschiedenis de historische banden tussen landen en volkeren. We gaan op zoek naar verhalen waarin de windstreken elkaar kruisen en ontmoetingen centraal staan: tussen de slavenhandelaar en de totslaafgemaakte, tussen Stalin en Roosevelt, tussen de islam en het christendom en tussen de Achterhoeker en de Amsterdammer. 

Essay van Abdelkader Benali

De Maand van de Geschienis wordt al voor de negende maal georganiseerd door het Nederlands Openluchtmuseum en vele partners. In de boekhandel is het essay Reizigers van een nieuwe tijd te verkrijgen, geschreven door Abdelkader Benali.Ook in het boekwinkel kunt u gratis het magazine van de Maand van de Geschiedenis krijgen. Naast een agenda van de activiteiten vindt u er artikelen en colums over het thema 'Oost/West'. Zo beschrijft journalist Afke van der Toolen de opkomst van het religieus toerisme in de vierde eeuw en werpt arabist Rena Netjes licht op de nieuwe (oude) functie van de Hagia Sophia in Istanbul. 

Libris Geschiedenis Prijs

In de Maand van de Geschiedenis wordt ook de Libris Geschiedenis Prijs 2020  uitgerijkt. De prijs bekroont historische boeken die een algemeen publiek aanspreken. De Libris Geschiedenis Prijs is een initiatief van Historisch Nieuwsblad, Libris, Nederlands Openluchtmuseum, Rijksmuseum Amsterdam, VPRO en de Volkskrant en bestaat uit een geldbedrag van 20.000 euro. De prijs is onderdeel van de Maand van de Geschiedenis en wordt traditiegetrouw eind oktober uitgereikt. Uit een lijst van meer dan driehonderd historische boeken heeft de jury de volgende vijf titels genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs 2020:

  • De hoeve en het hart. Een boerenfamilie in de Gouden Eeuw van Enny de Bruijn
  • Missievaders. Een familiegeschiedenis van katholieke wereldverbeteraars van Mar Oomen
  • Liever dier dan mens. Een overlevingsverhaal van Pieter van Os
  • De Kolonieman. Johannes van den Bosch (1789-1844), volksverheffer in naam van de koning van Angelie Sens
  • Eens ging de zee hier tekeer. Het verhaal van de Zuiderzee en haar kustbewoners van Eva Vriend

Op 25 oktober 2020 wordt 9e Libris Geschiedenis Prijs 2020 uitgereikt door juryvoorzitter Hans de Boer tijdens een speciale live-uitzending van het radioprogramma OVT.

Kijk op www.maandvandegeschiedenis.nl voor interessante artikelen, podcasts en alle activiteiten. 

Maand van de Geschiedenis - de hele maand oktober!

benalimaandgeschiedenis