Marietta Petkova piano recital

Woensdag 5 februari komt de gevierde pianiste Marietta Petkova spelen in Het Colofon!

Deze bijzondere gebeurtenis vindt plaats ter gelegenheid van het verschijnen van Petkova’s nieuwe CD met de complete Preludes van Debussy. Haar nieuwe album is in de pers met veel lof ontvangen en uitgezonden op Radio 4.

Marietta brengt op deze avond onder andere een keuze uit Debussy’s Preludes ten gehore.

Programma:

  • Korte introductie en interview met Marietta door muziekwetenschapper en -journalist Maarten-Jan Dongelmans
  • Concert (zonder pauze)
  • Meet & greet met Marietta Petkova en u kunt de nieuwe CD van Marietta kopen en deze door haar laten signeren.

Marietta Petkova (1968) is geboren in Ruse (Bulgarije). Als pianiste weet zij altijd de “ziel “ van de muziek en daarmee de luisteraar te raken. Marietta Petkova is één van de weinige pianisten die tijdens het spelen zó in staat is om verbinding te leggen tussen componist, artiest en publiek. 

Haar eerste pianolessen nam ze bij Janeta Benun. In 1978, slechts 10 jaar oud, won zij de eerste prijs in de Nationale Bulgaarse Piano competitie. Petkova studeerde in Sofia (bij Lili Atanassova), Wenen (bij Paul Badura-Skoda) en aan het Conservatorium van Amsterdam (bij Jan Wijn), waar zij in 1994 Summa Cum Laude afstudeerde. Ook studeerde zij tien jaar bij de gerenommeerde pianist György Sebök, die een sleutelrol vervulde in haar muzikale ontwikkeling.

Petkova was finalist of prijswinnaar bij diverse grote internationale concoursen in Italië, Tsjecho-Slowakije, Bulgarije, Portugal, Oostenrijk en Zwitserland (Concours Clara Haskil). In Nederland won zij het Eduard Flipse Concours. In 1993 ontving zij de prestigieuze “Lauréate Juventus” prijs van de Fondation Nicolas Ledoux en de Raad van Europa. In 2000 veroverde zij het Amsterdamse publiek met een memorabel Rachmaninov recital in het Concertgebouw. In de koppen van De Telegraaf en NRC stond te lezen: “Petkova groots” en“Pianiste Petkova: ideale Rachmaninov”. Haar live opname uit Lausanne van Rachmaninov’s 24 Preludes zijn hoog gewaardeerd in de internationale pers.

Woensdag 5 februari - aanvang 20.00 uur - Toegang: € 12.50 (inclusief consumptie) - reserveer nu!

petkova