Jeroen Siebelink

Donderdag 14 november is Jeroen Siebelink in Het Colofon. Zojuist is zijn roman Pels verschenen. Een gesprek.

Pels gaat over Theun, de zoon van een fokker die zijn geld verdient met het houden van pelsdieren. Theun komt erachter dat zijn compassie voor deze dieren niet langer te rijmen is met het gezin waarin hij is opgegroeid. Met een vriend begint hij dieren te bevrijden. Dan begint het tot Theun door te dringen dat hij nog heel veel kooien kan openzetten, maar dat zijn vader in hem opgesloten blijft. Hoe kan iemand van wie hij houdt zo met weerloze wezens omgaan? Waagt hij zich op het terrein van zijn vader? Komt hij oog in oog te staan met de pijn waarvoor hij was gevlucht? Over kiezen tussen je idealen en je familie.

Voor zijn boek deed Jeroen uitgebreid onderzoek naar de wereld van bont. Hij sprak met nertsenbevrijders uit de tijd waarin zijn boek speelt én met nertsenfokkers, waar er nu nog honderden van zijn in Nederland, al moeten ze binnenkort vertrekken. De thematiek is zeer actueel. Denk aan de trekkers in Den Haag. Denk ook aan de reeks stalbranden, de stroom undercoverfilms uit varkensstallen, kippenslachthuizen en transportwagens. Grijpt de politiek niet in tegen ernstig dierenleed in de veeindustrie? Leiden protesten en petities tot niets? Dan voelen jonge activisten zich, denkt hij, gedwongen de wet te overtreden. Net als de netsenbevrijders rond de eeuwwisseling. Ze zetten het leed van pelsdieren op de kaart, brachten een proces op gang dat uiteindelijk leidde tot het nertsenfokverbod.

Jeroen Siebelink is schrijver en journalist. Hij schreef een groot aantal non-fictie boeken zoals de (voetbal)biografieën De Wolf, John (2014) en De lange, Het verhaal van Dick Nanninga (2016) , Het Wereldschokkende en Onweerstaanbaar Lekkere Verhaal van Tony’s Chocolonely (2018), Vaders & zonen (2018) en De oversteek (‘non-fictie roman’ 2018). Pels is zijn eerste roman.

Boekhandelaar Walter Jansen gaat in gesprek met Jeroen Siebelink. Er is genoeg gelegenheid om vragen te stellen en Jeroen signeert!

Donderdag 14 november - aanvang 19.30 - Entree € 5.00 - Graag reserveren!

jeroen siebelink met pels kleiin