Maand van de Geschiedenis

Oktober is de Maand van de Geschiedenis, het grootste geschiedenisevenement van Nederland. Samen met 35 partnerorganisaties en meer dan duizend culturele instellingen boekhandels en bibliotheken brengen we geschiedenis onder de aandacht bij miljoenen Nederlanders. Dit doen we jaarlijks rond een wisselend thema.

Essay van Nelleke Noordervliet

Nelleke Noordervliet schreef dit jaar het essay. 'Vereerd nam ik de opdracht van de CPNB aan om het essay voor de Maand van de Geschiedenis te schrijven. Handenwrijvend en enthousiast begon ik het thema Opstand te verkennen. Wat een heerlijk onderwerp!”, aldus Nelleke Noordervliet.

'Door met de strijd - Nederland en opstand' 

De mensen die het grondgebied bewoonden dat nu Nederland heet heben keer op keer de machthebbers uitgedaagd. Bataven tegen Romeinen, de Republiek tegen Spanje, patriotten tegen Oranje. Maar Nederland heeft ook aan de andere kant gestaan en opstand onderdrukt. Deden we het goed als opstandelingen? Waren we fair en barmhartig als machthebbers? Wie regeert maakt vuile handen, maar wie de macht begeert moet daar ook toe bereid zijn. Of juist niet? Nelleke Noordervliet over de dilemma's van opstand en macht.

Het essay is te koop voor € 3,50.

opstand