Kinderjury

Dit zijn volgens de Kinderjury de beste boeken van het jaar: De waanzinnige boomhutvan 78 verdiepingen van Andy Griffiths en Het leven van een loser, Drie keer niks van Jeff Kinney.

Het aantal stemmers in de Nederlandse Kinderjury was dit jaar heel erg hoog. Meer dan 25.000 kinderen in heel Nederland brachten kun stem uit. Alle tien genomineerde schrijvers kregen een oorkonde en een juryrapport dat was gemaakt met boekenbakker.nl. Daarna was het tijd voor de prijsuitreiking. Marte Jongbloed was superblij met haar tweede Pluim van de Senaat (6 t/m 9 jaar) voor De (nogal) ijzingwekkende zoektocht van Herre. De Senaatsleden vinden het ‘een heerlijk boek dat je uitnodigt om je eigen fantasie te gebruiken’.

De Prijs van de Kinderjury in de jongste leeftijdsgroep ging naar De waanzinnige boomhut van 78 verdiepingen van Andy Griffiths en Terry Denton. Vertaler Edward van de Vendel nam de prijs in ontvangst en Andy Griffiths bedankte de stemmers in een filmpje vanaf zijn tropische vakantiebestemming. ‘Terry is ook blij, hij staat daar om de hoek zijn onderbroek te wassen,’ grapte hij.

Daarna mochten de Senaatsleden in de leeftijdsgroep 9 t/m 12 jaar hun winnaars bekendmaken. Manon Sikkel sprong een gat in de lucht toen ze de Pluim van de Senaat kreeg voor Izzy Love 7, Expeditie vriendschap. Onder luid gejuich ging de Prijs van de Kinderjury in deze categorie naar Het leven van een Loser –Drie keer niks van Jeff Kinney. Uitgever Joris van de Leur nam hem trots in ontvangst.

kinderjury