Historische romans

Tanya Commandeur  &  Brenda Meuleman

Historische romans

Zondag 27 mei. Een paar jaar geleden begon uitgeverij Ambo Anthos met een historische romanreeks die zich richt op de fascinerendste en belangrijkste periodes uit de Nederlandse geschiedenis. Tanya commandeur en Brenda Meuleman, twee auteurs die in deze reeks publiceerden, zijn op zondag 27 mei in Het Colofon om te vertellen over de totstandkoming van hun romans.   

Tanya Commandeur schreef met Uit liefde, meneer Tuschinski een meeslepende historische roman over de verboden liefde van bioscoopmagnaat Abraham Tuschinski. Abraham Tuschinski en zijn zwagers Hermann Ehrlich en Hersch Gerschtanowitz openen in 1912 een exclusief theater voor film in de Hoogstraat in Rotterdam. Abraham is een man met visie, en vooral met lef. Zelfs in de Eerste Wereldoorlog durft hij zijn filmtheaters uit te breiden en legt hij het slecht bekendstaande buurtje Duvelshoek in Amsterdam plat om van de grond af aan een schitterend theater te bouwen. Alles lijkt de mannen voor de wind te gaan, tot Abraham reddeloos verliefd wordt op Jet, de vrouw van zijn zwager en zakenpartner Hermann Ehrlich.

Tanya Commandeur (1969) studeerde Romaanse Talen en Culturen. Zij werkt als freelance (eind-) redacteur en vertaler voor diverse tijdschriften. Eerder schreef ze in dezelfde reeks De man die alles achterliet.

Brenda Meuleman schreef de verrassende historische roman Felle streken. Najaar 1620. Antonie van Dyck, kunstschilder en voormalig wonderkind, is uitgegroeid tot een van de meest vermaarde schilders van Antwerpen. Hij werkt als hoofdassistent van Peter Paul Rubens aan een eervolle opdracht, die hem nog meer naamsbekendheid zal geven. Toch staat hij op het punt zijn leermeester, mentor en in zekere zin de vaderfiguur aan wie hij zijn ontwikkeling grotendeels dankt, te vertellen dat hij afscheid van hem neemt en de opdracht onvoltooid achterlaat. Antonie vertrekt naar Londen om te schilderen aan het hof van de excentrieke King James. Hij laat niet alleen Rubens achter, maar ook zijn familie. Vanwaar die haast? Waarom brengt hij de achterblijvers zo in moeilijkheden? En waartoe leidt dit alles?

Brenda Meuleman (1972) studeerde bedrijfscommunicatie en kunstgeschiedenis, waarbij ze zich toelegde op de klassieke oudheid. Haar debuut, Het verraad van Julia, verscheen in 2016. 

Zondag 27 mei - aanvang 14.30 uur – vrij entree - graag aanmelden via de reserveerknop of stuur een mail naar bestel@hetcolofon.nl. U kunt natuurlijk ook bellen: 026 - 370 35 08

historisch