Adriaan van Dis

Vrijdagavond 22 september komt Adriaan van Dis naar Arnhem. Hij is dan te gast in het Koepelcollege, georganiseerd door Bibliotheek Arnhem, Hijman Ongerijmd en Het Colofon.  Van Dis’ meest recente roman In het buitengebied leent zich voor een persoonlijk gesprek. Over afzondering en kwetsbaarheid en over de grote veranderingen die zich in Nederland voltrekken. Deze thema’s worden aangesneden in een persoonlijk interview met Van Dis.

In het buitengebied is een roman over alleen wonen. Een schrijver heeft zich gevestigd in een afgelegen vallei – ver van de stad en zijn vrienden. De stilte is tastbaar. In de lente hoort hij de vliesjes van de haagbeuk knappen, maar het sterkst klinkt een tergende binnenstem die de man confronteert met zijn angsten en obsessies. Van Dis toont in deze roman-in-verhalen hoe kwetsbaar eenzaamheid kan zijn en hoe obsessief het verlangen naar de dood. Ook geeft hij in In het Buitengebied een prachtig tijdsbeeld van een veranderend Nederland. Niet altijd even vrolijk, al weet Van Dis het met zijn ironie en zelfspot gelukkig licht te houden. Ja, vrolijk zelfs.


Adriaan van Dis
 (1946) groeide op in Bergen, te midden van halfzussen en ouders met een Indische (oorlogs)geschiedenis. Hij debuteerde in 1983 met de novelle Nathan Sid, bekroond met het Gouden Ezelsoor. Begin jaren negentig schreef hij een aantal reisromans, waaronder Het beloofde land en In Afrika. In 1994 verscheen de uiterst succesvolle roman Indische duinen, over een in Nederland geboren zoon van een Indische familie die wordt opgevoed in de sfeer van verzwegen leed. Dit boek werd bekroond met de Gouden Uil (1995) en de Trouw Publieksprijs en genomineerd voor de Libris-prijs, de AKO-prijs en de Aristeion-prijs. In 1999 kwam de roman Dubbelliefde uit, in 2000 gevolgd door de novelle Op oorlogspad in Japan. In september 2002 verscheen de roman-in-taferelen Familieziek, in 2004 schreef hij het Boekenweekessay Onder het zinkUn abécédaire de Paris,  in 2007 verschenen de roman De wandelaar en Leeftocht, een verzameling verhalen en reportages. In 2010 werd zijn roman Tikkop genomineerd werd voor de Libris Literatuurprijs. In 2011 publiceerde hij Stadsliefde, waarin de stad Parijs centraal staat. In 2014 verscheen Ik kom terug. De boeken van Adriaan van Dis zijn in vele talen vertaald.

Over de Koepelcolleges
Het Koepelcollege wordt tweemaal per jaar georganiseerd door Bibliotheek Arnhem en boekhandels Hijman Ongerijmd en Het Colofon. Eerder waren onder andere Joris Luyendijk, Midas Dekkers en Geert Mak te gast.

Gezien het persoonlijke, intieme karakter van deze aanpak zijn bij dit Koepelcollege minder plaatsen beschikbaar dan anders. Reserveer uw plaats daarom tijdig.

Vrijdag 22 september - aanvang 20.00 uur - entree €12,50 kaarten via www.bibliotheekarnhem.nl en boekhandels Hijman Ongerijmd en Het Colofon.

distotaal