Ingrid D. Jacobs over het Musis Sacrum Arnhem

Lezing
Musis-Sacrum_3D_small_image
Datum: 1 december 19:30 - 20:30

Locatie: Het Colofon, Arnhem  |  Plaats: Arnhem

Donderdagavond 1 december komt schrijver, verteller, onderzoeker en wetenschapsjournalist Ingrid D. Jacobs vertellen over haar nieuwe boek, over het Musis Sacrum. In dit boek, Musis Sacrum Arnhem. 1847-2022, schrijft ze over de bewogen geschiedenis van de concertzaal, in relatie tot de ontwikkeling van de stad en het muziekleven van Arnhemmers.

In 2022 is het 175 jaar geleden dat in Arnhem een groot zangersfeest werd gehouden. Het was 1847, de stad was uit de beknellende omwalling gebroken en er was plek aan de fraaie singels voor een huis voor de muzen, een Musis Sacrum of Huis voor Muziek. De Arnhemse zaal die voor die gelegenheid werd gebouwd, is wellicht de oudste concertzaal in Nederland die continu in gebruik bleef. Daarvoor onderging de zaal wel acht metamorfoses, acht architectonische en stedenbouwkundige ontwikkelingen. Iedere nieuwe fase werd ingeluid met feestelijke openingsconcerten, geprogrammeerd naar de geest van de tijd.

Musis Sacrum bewoog mee met het Nederlandse muziekleven. Soms was ze vroeg in de ontwikkeling en soms wat later dan de grote zalen in de Randstad. Op de podia was niet alleen muziek te horen; politieke bijeenkomsten, exposities en zelfs sportwedstrijden hadden er tot in eenentwintigste eeuw plaats. Met de allerlaatste verbouwing keerde de cultuur definitief terug: de Muzenzaal, de van Beinumzaal en de Parkzaal bieden plek aan symfonisch repertoire, kamermuziek, wereld- en popmuziek.

Het boek Musis Sacrum Arnhem. 1847-2022 verschijnt op 18 november.

Praktische informatie
Donderdag 1 december
Tijd: 19.30 - 20.00 uur (inloop 19.00 uur)
Locatie: Het Colofon, Bakkerstraat 56
Vrij toegankelijk, wel graag aanmelden per e-mail.

Ingrid D. JacobsMusis Sacrum 3D small image

 

 

 

Telefoon
E-mail
info@hetcolofon.nl
Adres
Bakkerstraat
Arnhem

 

Alle datums


  • 1 december 19:30 - 20:30