Vergeten klassiekers lezingenreeks WORDT VERZET

Literatuur
 Registratie gesloten
 
2
logo-schwob-nl
Datum: 13 januari 19:30 - 10 maart 19:30

Soms ontdek je in het buitenland een prachtig boek, dat daar als ware klassieker geldt, maar vreemd genoeg in het Nederlands niet (meer) verkrijgbaar is. Om Nederland kennis te laten nemen van de grote onbekende meesterwerken, is de Schwob-reeks een aantal jaar geleden in het leven geroepen. Schwob gaat op zoek naar de must-reads uit de twintigste eeuw die niet iedereen kent: cultboeken, vergeten klassiekers en tips van insiders uit alle hoeken van de wereld.

Daarom organiseren we in navolging van de succesvolle reeks in Velp in het najaar van 2019 (bij Jansen & de Feijter) nu ook in Het Colofon een lezingenreeks over verrassende, klassieke literatuur. Het is een reeks van drie avonden, waarin op elke avond één boek centraal staat. Stuk voor stuk werken die anno 2021 nog de moeite waard zijn om gelezen te worden.

De eerste lezing wordt verzorgd door Mathijs Sanders, als hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hiervoor was hij ruim veertien jaar docent Europese Letterkunde aan de Radboud Universiteit Nijmegen. De tweede en derde lezing zijn voor rekening van Fer van Campen, leraar klassieke talen op het Stedelijk Gymnasium van Arnhem. Daarnaast verzorgt hij lessen Japans en Italiaans als keuzemodules, en is hij een enorme lezer en liefhebber van beide literaturen.

Data

Woensdag 13 januari 2021 WORDT VERZET NAAR EEN NADER TE BEPALEN DATUM

Het meesterwerk – Émile Zola (1886) (Frankrijk)

Zola

Het meesterwerk vertelt in romanvorm over een groep kunstenaars wiens werk uitgroeide tot de meest invloedrijke stroming in de kunstgeschiedenis: het impressionisme. Hoofdpersonage is Claude Lantier, een getalenteerde kunstenaar uit de Provence die naar Parijs komt om de kunstwereld te veroveren. Terwijl zijn jeugdvriend Pierre Sandoz uitgroeit tot een succesvol romanschrijver, wordt de originaliteit van Claude bespot op de Salon. Hij verliest zich meer en meer in zijn streven om een meesterwerk te schilderen, dat op de Salon kan worden tentoongesteld. Het leven - in de vorm van zijn model en vrouw Christine en hun zoontje Jacques - wordt opgeofferd voor de kunst. Zola projecteerde op de personage van Claude Lantier kenmerken van Manet, Monet, maar vooral van zijn jeugdvriend Cézanne.

Woensdag 10 februari 2021

Stille sneeuwval – Junichiro Tanizaki (1936) (Japan) WORDT VERZET NAAR EEN NADER TE BEPALEN DATUM

Tanizaki

In Stille sneeuwval vertelt Junichiro Tanizaki over de voorname familie Makioka, die moet toezien hoe haar sociale prestige geleidelijk aan teloorgaat. Dit wordt duidelijk in de moeizame pogingen van de familie om de derde van haar vier dochters aan een waardige echtgenoot te helpen. De deels tragische, deels komische pogingen hiertoe lijken allemaal gedoemd te stranden. Gaandeweg verliezen ze steeds meer hun grip op de wereld buiten de familie. Stille sneeuwval is niet alleen een prachtig familiemozaïek, met vele onvergetelijke scènes, maar ook een magnifiek literair portret van het vooroorlogse Japan.

Woensdag 10 maart 2021

De laatste zomer in de stad – Gianfranco Calligarich (1973) (Italië)

 Calligarich

In de jaren zeventig is Rome een monumentale maar onverschillige stad. Bijna-dertiger Leo Gazzara is er naartoe verhuisd om het burgerlijke leventje dat hem in Milaan wacht te ontlopen. Hij gaat dan ook lukraak van het ene onbeduidende baantje naar het andere, naar bijeenkomsten en ontmoetingen waar menselijk contact vluchtig en gerafeld is. Het is zijn credo om nooit ergens bij betrokken te raken, zo veel mogelijk aan de zijlijn te blijven. Maar tijdens een avondje bij welgestelde vrienden thuis ontmoet hij de eigenaardige en onweerstaanbare Arianna, die even rusteloos is als hijzelf. Ze krijgen een stormachtige affaire. Het wordt zijn laatste zomer in de stad.

De laatste zomer in de stad verscheen in 1973 voor het eerst in Italië. Door het wrange tijdsbeeld en portret dat de auteur schetst van Rome, groeide het langzaam uit tot een cultroman. Veertig jaar later werd het herontdekt door het algemene Italiaanse publiek en omarmd.

U betaalt voor de drie lezingen een bedrag van €40,- (exclusief boeken). Mocht u zich voor een losse avond willen inschrijven, dan zijn de kosten daarvoor €15,00. Voor studenten en houders van een GelrePas geldt een bedrag van €30,00 voor de drie lezingen samen (exclusief boeken), en voor een losse avond een bedrag van €11,-.

Uw aanmelding is definitief na betaling. Wij sturen u een betaalverzoek nadat u zich hebt aangemeld op de website.

Mocht u niet bij alle drie de data aanwezig zijn, wilt u dat dan aangeven bij uw aanmelding?

Aantal deelnemers: minimaal 15, maximaal 30.

Wat is Schwob?
Schwob is een initiatief van het Nederlands Letterenfonds, die uitgevers aanmoedigt grote klassiekers uit de wereldliteratuur voor het eerst naar het Nederlands te laten vertalen. De actie is vernoemd naar de Franse auteur Marcel Schwob (1867-1905), die Robert Louis Stevenson introduceerde in Frankrijk. Oscar Wilde, Paul Valéry en Alfred Jarry waren fan van Schwobs eigen werk en droegen boeken aan hem op.

 

Beschikbare stoelen
23
Aantal beschikbare stoelen
25

 

Alle datums


  • Van 13 januari 19:30 tot 10 maart 19:30
  • 10 maart 19:30
  • 10 februari 19:30
  • 13 januari 19:30