Hieronder ziet u een overzicht van al onze activiteiten in Arnhem.

Voor de activiteiten in Velp (Jansen & de Feijter) klikt u hier.

Survivor Junyo Maru en Pakan Baroe

Evenement
Datum: 4 april 14:00

Locatie: Kumpulan Bronbeek, Velperweg 147, Arnhem

Een bijzondere middag in de Kumpulan Bronbeek, over de Japanse hellships in de Tweede Wereldoorlog. Dat waren vrachtschepen met dwangarbeiders en krijgsgevangenen die naar werkkampen in de Indonesische Archipel werden vervoerd. Met voordrachten en verhalen van o.a. Aarnout Loudon, Heiko Roelfsema, Nicola Meinders en Adriaan van Dis.

De Junyo Maru was een van de meer dan 180 schepen waarmee de Japanse bezetter van begin 1942 tot midden 1945 circa 100.000 Indonesische dwangarbeiders (Romusha’s) en krijgsgevangen militairen uit onder andere Nederland naar werkkampen vervoerden. Ze moesten vliegvelden aanleggen, maar ook spoorwegen (waaronder die in Birma). Ook werden ze tewerkgesteld in de mijnen van Japan. De schepen kregen de bijnaam hellships vanwege de mensonterende omstandigheden aan boord. Ze waren niet gemarkeerd met het Rode Kruis (Conventie van Genève), veel schepen werden dan ook door de geallieerden tot zinken gebracht. Ruim 22.000 mannen kwamen daarbij om het leven.

Boek: Survivor Junyo Maru en Pakan Baroe
De Junyo Maru, met 6520 opvarenden, werd op 18 september 1944 door een Engelse duikboot getorpedeerd. 5640 opvarenden kwamen om. Willem Punt kon zich van het schip redden, maar werd alsnog door Japanners uit zee opgepikt en vervolgens tewerkgesteld aan de Pakan Baroe-spoorlijn op Sumatra. Zijn klein-schoondochter Nicola Meinders heeft zijn ervaringen opgetekend, aangevuld en feiten gecheckt. Ze heeft vijf jaar, in haar vrije tijd, aan het boek gewerkt: ‘Survivor Junyo Maru en Pakan Baroe’. Vorig jaar werd het boek gelanceerd in aanwezigheid van toenmalig minister van Defensie Janine Hennis-Plasschaert. Dat was op landgoed Bronbeek, bij de jaarlijkse herdenking van de slachtoffers van de Japanse zeetransporten. Willem Punt is een trouwe bezoeker. 

Programma 4 april
Het verhaal van Willem Punt is tijdens de middag op landgoed Bronbeek is onderdeel van een breder programma over de Japanse zeetransporten:
* Welkomstwoord door Walter Jansen
* Toespraak door Heiko Roelfsema, voorzitter Stichting Herdenking Slachtoffers Japanse Zeetransporten 1942-1945 (SHSJZ)
* Film
* Toespraak door klein-schoondochter Nicola Meinders
* Toespraak door jonkheer mr. Aarnout Loudon (oud-CEO van AKZO en oud-lid van de Eerste Kamer)
* PAUZE
* Toespraak door schrijver Adriaan van Dis
* Panelgesprek onder leiding van Walter Jansen.

Einde rond 17.00 uur

Korting op het boek

Het boek Survivor Junyo Maru en Pakan Baroe is ter plekke verkrijgbaar. U kunt het aanschaffen met korting. U krijgt daarvoor bij binnenkomst een tegoedbon van € 5,- die alleen op deze middag geldig is voor de aanschaf van het boek.

Organisatie
De middag wordt georganiseerd door Stichting Herdenking Slachtoffers Japanse Zeetransporten 1942-1945 (SHSJZ) in samenwerking met boekhandels Jansen & de Feijter, Het Colofon en Meijer & Siegers in Oosterbeek.

Donderdag 4 april - aanvang 14.00 uur - entree €7,50 (incl. koffie/thee en spekkoek) - Kumpulan Bronbeek, Velperweg 147, Arnhem

 

 

Telefoon
026 - 370 35 08
E-mail
info@hetcolofon.nl

 

Alle datums


  • 4 april 14:00