Hieronder ziet u een overzicht van al onze activiteiten in Arnhem.

Voor de activiteiten in Velp (Jansen & de Feijter) klikt u hier.

Drie vrouwen over schrijverschap

Literatuur & muziek
 Registratie gesloten
 
2
Datum: 24 maart 15:00

Drie vrouwen over schrijverschap mét muziek

In het kader van de Boekenweek 2019, die ditmaal als thema heeft de moeder, de vrouw, gaan drie vrouwelijke auteurs met elkaar in gesprek. Op zondagmiddag 24 maart ( inloop 14.30 uur) interviewt Lilian Regtvoort  Miriam Guensberg en Felicita Vos over hun - respectievelijk - recent verschenen boeken Vrachtbrief en Ravage. Als inspirator van het Schrijverscafe Oscar gaat Regtvoort beurtelings  in op de  romans  van Guensberg en Vos. Vervolgens zullen ze het onderwerp gedrieën in een  breder perspectief plaatsen en van gedachten wisselen  over het vrouwelijke schrijverschap en de rol van de vrouw en de moeder in de literatuur. De middag wordt muzikaal ondersteund door Hajé Nordbeck piano, en Sietze de Leeuw blaasinstrumenten

Vrachtbrief van Miriam Guensberg

Auto’s, vrouwen en bekentenissen in wervelende roman over een Poolse charmeur

Ooit vocht Myron Kaminski bij het Geallieerde Bevrijdingsleger. Na de oorlog werkt hij voor een geheim secretariaat van het Vaticaan, waar hij op duistere zaken stuit die alles te maken hebben met zijn eigen jeugd. Hij wordt Nederlander en vergaart een vermogen waarmee hij een unieke verzameling oldtimers aanlegt. In het zicht van de dood voelt hij spijt en een intens verlangen naar de prachtige vrouwen die hij in zijn wilde jaren heeft bemind. Hij spoort zijn onwettige nazaten op en schenkt hun zeven topstukken uit zijn collectie. In zeven prikkelende bekentenissen neemt hij de lezer mee in zijn bewogen, amoureuze bestaan.

'Met hart en ziel geschreven. Ontroerende ontboezemingen!' Jan Siebelink

Miriam Guensberg is filosofe en schrijfster. Haar romans stonden meerdere malen op de longlist van de Libris Literatuurprijs. Ze heeft zich voor Vrachtbrief opnieuw laten inspireren door de ervaringen van haar vader. ‘Ik schrijf fictie, maar ben een dochter van een in 1908 geboren Poolse jood, wiens leven zwaar beproefd is door de Poolse geschiedenis. Ik probeer steeds andere aspecten van die dramatische geschiedenis te belichten,’ aldus Guensberg, verwijzend naar thema’s die ook in haar eerdere romans Poolse tranen (genomineerd voor de WIZO Literatuurprijs 2015) en Ooit te vinden zijn. De ervaringen worden ditmaal verteld door een afvallige priester en oldtimerverzamelaar die terugblikt op zijn bandeloze leven.

Ravage van Felicita Vos

Om haar zwangere zus te ontlasten én om het gemis aan kinderen te compenseren, neemt Charlotte Zwanenburg de hond van haar zus in huis. Direct na aankomst neemt de hond de benen. Het is het startsein van een koortsachtige zoektocht. Gaandeweg zoekt de hele familie mee. De tocht maakt pijnlijk duidelijk hoe er werkelijk over elkaar gedacht wordt. De verhoudingen komen onder hoogspanning te staan, irritaties worden ruzies en verzwegen waarheden komen aan het licht. Voor Charlotte hebben die verstrekkende gevolgen.

Felicita Vos is schrijfster en freelance journalist. Ze is dochter van een vader met Roma wortels en een Nederlandse moeder. Veelvuldig terugkerende thema’s in haar werk zijn ontworsteling, familiegeheimen, raadsels, schurende culturen, ontsnappen uit een leven dat je niet past. Maar ook hoop en kracht spelen in veel van haar romans een rol! “Er wordt me weleens gevraagd waarom ik geregeld heftige thema’s aansnijdt. Ze vallen me toe. Als een onderwerp mij raakt, iets in mij wakker schudt, dan schuw ik het niet om ook de confrontatie met de moeilijke kant ervan aan te gaan. Ik ga niets uit de weg alles staat in dienst van mijn romans”, aldus Felicita Vos.

Ravage is een spannende, hartverscheurende roman over de vraag: hoe goed ken je je naasten?

Door een zenuwslopende zoektocht te combineren met haar talent om in te zoomen op verstoorde familierelaties, heeft Felicita Vos van Ravage een ware pageturner gemaakt.’ Auteur Judith Visser

Felicita Vos is een unieke stem in de Nederlandse literatuur.’ Auteur Alfred Birney

Lilian Regtvoort

Miriam Guensberg en Felicita Vos worden geïnterviewd door schrijver Lilian Regtvoort. Lilian Regtvoort deed o.a. de Schrijversacademie. Zij schrijft gedichten, songteksten, theaterteksten en werkt aan haar debuut als prozaschrijver. Regtvoort is initiator, organisator en schrijfster bij Schrijverscafé Oscar. 

Zondag 24 maart - inloop 14.30 uur / aanvang 15.00 uur - vrij entree

drievrouwenkleiner

 

 

 

 

Alle datums


  • 24 maart 15:00