Hieronder ziet u een overzicht van al onze activiteiten in Arnhem.

Voor de activiteiten in Velp (Jansen & de Feijter) klikt u hier.

Kader Abdolah wordt verplaatst

Lezing
Datum: 13 december 20:00

Locatie: Het Colofon  |  Plaats: Arnhem, Nederland

 

Het leven van Kader Abdolah is in twee periodes te verdelen. De eerste helft van zijn leven woonde hij in Iran; de tweede helft begon met een vlucht uit zijn land die hem naar Nederland zou voeren. In Nederland begon hij met een nieuw leven en schiep hij zijn literaire oeuvre. Zijn boeken werden vertaald en hij reisde de wereld over, naar lezers in alle landen. Maar naar één land kon hij nooit meer terug: zijn vaderland. En dat terwijl zijn moeder intussen in de winter van haar leven belandde.

Recentelijk reisde Kader Abdolah naar Dubai, het land van zand en olie, om daar zijn moeder en zus te ontmoeten, wat voor haar gemakkelijker was en voor hem veiliger. Hij wilde zijn moeder zien, misschien wel voor het laatst, en vooral omdat ze geleidelijk in de wereld van de dementie aan het verdwijnen was. Maar eenmaal in Dubai aangekomen werd hij geconfronteerd met een geheimzinnige wereld van de ouderdom waarin zijn moeder hem steeds dieper meenam.

Het Gordijn is het hoogstpersoonlijke, hilarische en soms ronduit pijnlijke verslag van Kaders ontmoeting met zijn moeder. De schrijver neemt ons mee op een ongewone reis. Het Gordijn is een compact boek. Maar het is een boek van een grote intensiteit en bevlogenheid, geschreven door een van de fijnzinnigste schrijvers van onze letteren.

Kader Abdolah (Iran, 1954) is sinds zijn debuut De adelaars (1993) niet meer uit onze letteren weg te denken. Tot zijn grote en internationale succesvolle romans behoren onder meer Spijkerschrift (2000), Het huis van de moskee (2005), De koning (2011), Papegaai vloog over de IJssel (2014) en Salam Europa! (2016, longlist ECI Literatuurprijs).

Kader Abdolah groeit op in Arak. Omdat zijn vader doofstom is, woont hij met zijn ouders en broers en zussen bij zijn oom, in een groot huis dat met de bazaar en de moskee een geheel vormt. Dit huis staat centraal in zijn roman Het huis van de moskee
In 1972 verhuist hij naar Teheran om technische natuurkunde te studeren. Op de universiteit sluit hij zich aan bij het ondergrondse verzet tegen de dictatuur van de sjah. In 1979 vlucht de sjah en komt Khomeini aan de de macht. Maar het levert Iran niet de beloofde vrijheid op. Hossein, inmiddels leraar natuurkunde, wordt ontslagen en moet vluchten naar Koerdistan. Hier schrijft hij een politiek protestboek Wat willen de Koerden zeggen? Hij durft het niet onder zijn eigen naam te publiceren, maar kiest het pseudoniem Kader Abdolah, naar de namen van twee vrienden die door het regime zijn vermoord. Ook zijn eigen broer is vermoord. 
In 1985 ontvlucht Kader Abdolah zijn land. Via Turkije belandt hij in 1988 uiteindelijk in Nederland. Naast allerlei baantjes leert hij Nederlands. Via taallessen, maar vooral ook door veel te lezen. Eerst de versjes van Annie Schmidt, later Mulisch en vooral de gedichten van Rutger Kopland. ´Bij Kopland vond ik de magie van de taal. Zijn gedichten zijn kort, maar hij grijpt je met een paar woorden. Zijn zinnen blijven maanden in je hoofd hangen. Dat was de kracht die ik zocht.´

Schrijven is voor hem een manier om het heimwee naar zijn familie en vaderland te bedwingen en om zijn eigen plaats te vinden in zijn nieuwe land. Zijn eerste boeken gaan vooral over het leven als asielzoeker in Nederland en het leven tussen twee culturen. In het latere werk staan Iran, de rijke Perzische verhalentraditie en het milde gezicht van de islam centraal. Abdolah noemt zichzelf een Nederlands schrijver: ´In Iran had ik een boek als Het huis van de moskee niet hoeven schrijven.´

 

 

Telefoon
026 - 370 35 08
E-mail
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Adres
Bakkerstraat 56
6811 EJ Arnhem, Nederland

 

Kaart


 

Alle datums


  • 13 december 20:00