Hieronder ziet u een overzicht van al onze activiteiten in Arnhem.

Voor de activiteiten in Velp (Jansen & de Feijter) klikt u hier.

Weggemoffeld - De slag om Arnhem vanuit Duits perspectief

Lezing
Datum: 28 oktober 14:00

Locatie: Het Colofon  |  Plaats: Arnhem, Nederland

Weggemoffeld! De Slag om Arnhem vanuit Duits perspectief

Germanist en Duitslandkundige Ingrid Maan schetst een beeld van de vooroorlogse politieke situatie in Duitsland en vertelt over haar interviewproject met de Duitse Arnhemveteranen. Zij neemt u vervolgens mee in de voetsporen van Duitse veteranen waarbij zij vertelt over hun persoonlijke belevenissen vlak voor en tijdens de Slag om Arnhem. Na afloop toont zij een paar korte interviewfilmpjes met de veteranen zelf aan het woord.

De Duitse oorlogsveteranen Otto Litzner, Bernd Honermann, Alfons Lackenbrink en Heinrich Brune waren de mannen van de Reichsarbeitsdienst. Zij kwamen allen uit het Münsterland en kregen hun oproep in 1943. Gezamenlijk gingen zij de oorlog in, maar kwamen er totaal verschillend uit.

Hans Kürten, de veteraan van de 116. Panzer-Division ꞌWindhundꞌ treurt nog altijd om zijn gesneuvelde kameraden, maar wist zijn leven na de oorlog wel weer goed in het gareel te krijgen. Een andere Wehrmachtsoldaat, Fritz Brosch, kwam aan het oostfront terecht en wist ondanks meerdere mislukte vluchtpogingen zijn Russisch gevangenschap op de grens met Siberië te overleven. Tot in 2015 was hij op zoek naar zijn grote oorlogsliefde Trude. Dankzij het boek van Ingrid wist hij haar terug te vinden.

Twee SSꞌ-ers van de 9. SS-Panzer-Division ꞌHohenstaufenꞌ hebben beide moeite met hun verleden. Karl Heinz Henschel kwam gedwongen bij de Waffen-SS en bracht zijn leven na de oorlog door in de DDR. Het kost hem nog altijd moeite om te spreken over zijn beladen oorlogsverleden. Inmiddels is het mogelijk dat u hem kent van de uitzending ‘Andere Tijden’ in 2016 en de filmdocumentaire ‘Het zijn maar Duitsers’, uitgezonden op NPO2, 5 mei jl.
Werner Krüger, eveneens inmiddels bekend uit hetzelfde programma van ‘Andere Tijden’, koos op zijn 15e ‘vrijwillig’ voor de wapens. Al tijdens zijn eerste inzet aan het oostfront kwam hij erachter hoe verkeerd deze keuze voor het avontuur was. Na de oorlog was hij werkzaam in het onderwijs en de politiek.

Hoe kijken deze oude mannen terug op hun zo zeer beladen Duits oorlogsverleden? 

Zaterdag 28 oktober - 14.00 uur - vrij entree

weggemoffled 2

 

Telefoon
026 - 370 35 08
Email
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Adres
Bakkerstraat 56
6811 EJ Arnhem, Nederland

 

Kaart


 

Alle datums


  • 28 oktober 14:00

 

Deelnemerslijst

 Geen deelnemers