Hieronder ziet u een overzicht van al onze activiteiten in Arnhem.

Voor de activiteiten in Velp (Jansen & de Feijter) klikt u hier.

Boegwater

Lezing
Datum: 28 september 19:30

Locatie: Het Colofon  |  Plaats: Arnhem, Nederland

Boegwater - Karin Anema over de binnenvaart

Binnenvaartschepen - vast aanwezig in ons oneindig laagland. Vanaf een hoge brug of op de wal, wachtend achter gesloten slagbomen, hoor en zie je ze voortglijden - de stuurhut dwars op het schip, auto op het dek, een keffend hondje in het gangboord, op de achtersteven wappert een vlag... 

Daar glijdt een geheel eigen wereld langs. Langzaam maar gestaag verdwijnt die in het verschiet. Weg... 

Karin Anema is in die wereld gestapt. Ze heeft haar ogen en oren de kost gegeven. Wat voor mensen zijn dat, die schippers? Ze heeft ze in actie gezien. Is er iets bij alle verschillen wat hen verbindt? Ze heeft naar de schippers geluisterd. Naar hun verhalen. Over hun strijd om het bestaan. Over vroeger. Over de toekomst.

Met de komst van de Kaapverdiër Antonio aan boord van de Neerlandia, van schipper Jopie, een einzelgänger, komen er nog weer andere invloeden binnen. Met de reconstructie van hun levens legt Karin Anema de binnenvaartcultuur bloot. 

De grote rivieren regelen het ritme van Boegwater. Op en neer de Rijn, op en neer naar Antwerpen, op en neer de Donau. Vroeger met veel contacten, nu alleen nog bij een aanvaring.

Karin Anema (1955)  is wetenschapsjournalist en schrijfster van reisverhalen en literaire non-fictie. Van haar verscheen eerder Mexicaanse sneeuw (10.000 exemplaren verkocht), De weg naar VillarbónDe Noorse liefde van W.F. HermansDe groeten aan de koningin (shortlist beste reisboek), het voor de Bob den Uylprijs genomineerde De laatste grens en Anders dan Afrika. In 2014 verscheen het ontroerende Vandaag koop ik alle kleuren – Het levensverhaal van een man en zijn psychoses. Ze ontmoeten elkaar toevallig, in de winter van 2006, als enige schaatsers op het IJsselmeer. Zij: Karin Anema, schrijfster van onder meer reisreportages. Hij: Twan, een man van in de 50 met schizofrenie. Hij helpt haar met haar schaats, ze rijden samen een eindje op en hun gesprek is aangenaam, wat voor hem allesbehalve een vanzelfsprekendheid is. Hij waagt het erop haar een half jaar later een mailtje te sturen, en nog weer wat later gaat ze bij hem op bezoek in wat hij zelf het lelijkste dorp van Nederland noemt.Zo groeit geleidelijk aan een bijzondere vriendschap die tot aan Twans dood in de zomer van 2013 duurt, en resulteert in het besluit samen een boek over zijn leven te maken.

Donderdag 28 september – inloop 19.00 uur/start 19.30 uur – entree €5,00

Tijdens haar lezing vertoont Karin Anema haar prachtige fotocollectie en video-fragmenten. 

boegwater

 

Telefoon
026 - 370 35 08
Email
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Adres
Bakkerstraat 56
6811 EJ Arnhem, Nederland

 

Kaart


 

Alle datums


  • 28 september 19:30

 

Deelnemerslijst

Edith BaijensEdith Baijens (2)
28 september - 19:30