Hieronder ziet u een overzicht van al onze activiteiten in Arnhem.

Voor de activiteiten in Velp (Jansen & de Feijter) klikt u hier.

DE JAREN ZESTIG - PROVO IN ARNHEM

Workshop
Datum: 2 juli 14:30

Locatie: Het Colofon  |  Plaats: Arnhem, Nederland

DE JAREN ZESTIG - PROVO IN ARNHEM

een workshop door Marko Otten (historicus, kenner van de sixties) & Ruud van Aarssen (Arnhemse oud-provo)

Het is deze zomer precies 50 jaar geleden dat hip uitgedoste, ‘ludieke’ jongeren hun provobeweging ‘officieel’ ten grave hebben gedragen. De provo’s brachten met hun speelse happenings, rookbommenprotest en provocerende pamfletten heel Nederland in rep en roer. Politici stelden Kamervragen. De pers schreef over langharige, ongewassen en asociale jongeren die ‘LSD snoven’ bij vloeistofprojecties en keiharde rockmuziek. En op straten en pleinen sloeg de politie er ondertussen meedogenloos op los. Ook in Arnhem? Ja, ook in Arnhem.

De Wekker

Op zondagmiddag 2 juli houdt de Arnhemse historicus Marko Otten een workshop over de jaren zestig. Hij focust vooral op de Arnhemse provo’s. Zij streefden naar mondigheid, participatie en democratisering onder jongeren. En natuurlijk wilden ze de onbeschrijflijk saaie ambtenarenstad op stelten zetten. Er kwam een provo-tijdschrift ‘De Wekker’ dat het ingeslapen zooitje flink wakker moest schudden. De oprichters maakten in de binnenstad reclame voor hun blad door zich met wekkers om hun nek luid rinkelend te mengen onder het winkelende publiek. Wekker-oprichter Ruud van Aarssen is aanwezig om vertellen hoe het was om jong te zijn in de sixties in Arnhem.

Op de achtergrond: de soundtrack van de jaren zestig en veel afbeeldingen, foto’s en tekeningen.

Marko Otten signeert na afloop zijn boek PROVO, de ludieke opstand tegen bom en regentendom

Over het boek

Tussen mei 1965 en mei 1967 ontketenden de provo’s in Amsterdam hun ludieke opstand. Er kwam een lawine los van maatschappelijke, politieke en culturele effecten. Ze werken door tot op heden. In het boek komen de bekende namen voorbij: Robert Jasper Grootveld, Roel van Duijn, Rob Stolk, Irène van de Weetering en de burgemeester die om Provo moest aftreden Gijsbert van Hall. De vrolijk-anarchistische retoriek en het creatieve straatprotest met actiemiddelen als krenten, witte fietsen en rookbommen verdienen een accurate beschrijving. Ze hebben Provo wereldberoemd gemaakt. Naast Amsterdam zien we provo’s in actie komen in Arnhem, Groningen en Maastricht. Het veelkleurig landschap van de sixties vormt de achtergrond: popmuziek, happenings, spijkergoed, ‘Johnson Molenaar’, LSD en de ongewassen lange haren. Natuurlijk komen de diepere drijfveren van de provo’s aan bod. Waarom riskeerden zij klappen, hoon, arrest en gevangenisstraf met hun hardnekkig verzet tegen atoombom, militarisme, misselijk-makende-middenstand en ‘de regenten’?  Marko Otten vertelt de geschiedenis maar hij is ook een gids in de jungle van feiten en meningen over Provo. De schrijver voert een pleidooi voor een 21e-eeuwse opleving van de waarden die voor de provo’s midden jaren zestig het richtsnoer vormden.

Over de auteur

Als Arnhemse sixtie was Marko Otten (geb. 1950) ongetwijfeld een laatbloeier maar hij revancheerde zich door als historicus uitgebreid met het tijdvak aan de slag te gaan. Over jeugdculturen en de verschillende gezichten van Provo heeft hij meer dan eens gepubliceerd.

PROVO, de ludieke opstand tegen bom en regentendom - Marko Otten, uitgeverij Het Boekenschap, € 24,95 (gebonden)

Zondag 2 juli, 14:30-15:30 uur (vanaf 14:00 uur inloop) - vrij entree

 

Telefoon
026 - 370 35 08
Email
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Adres
Bakkerstraat 56
6811 EJ Arnhem, Nederland

 

Kaart


 

Alle datums


  • 2 juli 14:30